Jag fick idag ett mail med några frågor som förvånade mig. Efter en stund förstår jag att dessa frågor är fullt berättigade och av den anledningen väljer jag att publicera dem samt mina svar här på Popskolans blogg.

– Säljer ni era elevCD-skivor för att gå med vinst?
Nej, verkligen inte! Att producera och ge ut skivor med den kvalitén som våra skivor håller dras med betydligt högre kostnader än intäkter.

– Att trycka en CD är väl inte så dyrt? Ni säljer ju den för 100 kr!
Själva tryckkostnaden för CD’n är marginell. Det rör sig om ca 25:-/st inkl konvolut och moms. Den stora kostnaden ligger i själva produktionen. Låtarna ska arrangeras, varje instrument skall spelas in, sången skall spelas in och redigeras, omslag och konvolut ska produceras och slutligen skall all musik mixas och mastras. Varje låt som vi gör kostar Popskolan ungefär 7000 kr. Det är otroligt tidskrävande arbete. Då ska tilläggas att samtliga som arbetat med skivan subventionerat sitt arvode rejält. Normalt så skule en liknande produktion kosta betydligt mer.

Exempel:
Julskivan som släpps nu i december 2012 innehåller 12 låtar.
Vi pressar 500 st CD-skivor.

Kostnader:
CD press & tryck inkl. frakt: 12.500 kr
Avgifter NCB/EAN: 2.500 kr
Produktionskostnad: 12 spår á 7.000 kr= 84.000 kr
Summa= 98.000 kr ( 196 kr/st)

Intäkter:
Av dessa 500 exemplar ger vi bort 100 st till medverkande elever. Vi ger bort ytterligare 50 st i andra sammanhang. Då återstår 350 exemplar till försäljning.

350st x 80 kr (har dragit av 20 kr på försäljningspriset som är moms) = 28.000 kr

Summa:
28.000 kr (intäkter) – 98.000 (kostnader) = -70.000 kr

Slutsats:
Vi redovisar m.a.o. en förlust på 70.000 kr under förutsättning att vi säljer samtliga 350 skivor. Om inte blir den högre. I ovanstående exempel har jag inte heller räknat med några kostnader för marknadsföring eller evenemangskostnader i samband med release.

Vi gör absolut inte CD skivorna för att tjäna pengar!
Vi ser det som en del av vår utbildning. Vi vill ge eleverna något att känna sig stolt över.
Därav sätter vi ett försäljningspris på CD’n. I princip så skulle vi lika gärna kunna bära hela kostnaden med tanke på hur blygsam intäkterna är i förhållande till kostnaderna. Men då förlorar CD’n sitt värde. Värdet för eleven att de faktiskt är med på en riktig CD!
Den är producerad av riktiga musikproducenter och det är riktiga musiker som spelar. Samma personer som producerat och spelat på skivor med Tomas Ledin, Eric Saade, Ola, Amy Diamond, Eva Dahlgren, Eric Gadd, Lisa Nilsson, Britney Spears, Bryan Adams, Magnus Uggla och många, många fler.

Jag hoppas att ni förstår hur vi tänker. Om ni sympatiserar med vårt sätt att arbeta så skulle vi uppskatta om ni kan visa det genom att antingen köpa skivan och/eller skriva en kommentar på vår facebooksida. Tycker ni att vi prioriterar fel så vill vi gärna höra det också. Vi uppskattar att få feedback på vår verksamhet! Tack till dig frågeställare som fick mig att ta mig tid till att förklara.

/Richard Hedlund