FAQ

Här finns lite svar på några vanliga frågor. Har ni andra frågor eller funderingar så går det bra att skicka oss ett mail eller ringa oss. Ni kan filtrera frågor och svar efter kategori genom att klicka på respektive rubrik nedan.

Lektionslängden bestäms av hur många elever som deltar.

1 elev = 20 min
2 elever = 30 min
3-4 elever = 40 min

Om du är berättigad till subventionerad undervisning skall anmälan ske via Österåker Kommuns kundvalssystem för musik av vårdnadshavare eller myndig elev.  Länk: https://open24.ist-asp.com/osteraker/musik/default.aspx

Ni som inte är berättigade till subventionerad undervisning kontaktar oss per telefon 08-410 795 00 eller e-post: info@popskolan.se

Alla elever som är folkbokförda i Österåkers kommun och som går i grundskolan, specialskolan, särskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. De ungdomar i kommunen som inte går i gymnasieskolan har rätt till plats i likhet med ordinarie åldersgrupp för gymnasiets sista år.

Avser subventionerad undervisning:

Avgifter 2018-2019

Varje elev kan välja max en kurs i varje kategori.
Eleven blir fakturerad hela terminsavgiften i början av varje termin.

Kategorier

  • Kategori A – Ämneskurs 1-4 – individuell kurs (1-4 elever per gång)
  • Kategori B – Grupp 5-12 – liten grupp (5-12 elevers grupp, till exempel ett rock-/popband, sånggrupp eller orkester)
  • Kategori C – Ensemble >13 – större grupp (13 elever eller flera, till exempel en kör eller större musikal)

Pris per elev och termin från augusti 2018.

  • 1440kr per termin för kategori A – Ämneskurs 1-4
  • 200kr per termin för kategori B – grupp 5-12
  • 200kr per termin för kategori C – ensemble >13.

Syskonrabatt

Alla syskon måste vara antagna under samma termin med samma räkningsmottagare. En familj betalar full avgift för det första och andra barnet i familjen. Från och med det tredje (yngsta barnet) är det ingen avgift.

Avdrag eller återbetalning vid elevs frånvaro medges inte.

Avgiften betalas till Österåkers kommun. Vid utebliven betalning tillkommer påminnelse och kravavgift enligt kommunens kravpolicy.

 

 

Den som spelar musik är en vinnare. Forskare har visat att människor som lär sig spela ett instrument kan koncentrera sig lättare, har en mer förfinad kommunikationsförmåga och har ett bättre humör.

Självklart arrangerar vi konserter. Både större och i mindre format. Många av våra elever vill inget hellre än att stå på scen och spela live. Vi anordnar konserter som syftar till att ge våra elever en chans att presentera sin musik och få sin publik att eldas upp. Självklart är deltagandet i konserter helt frivillig.

Några exempel på konserttillfällen:
Under höstterminen så arrangerar vi bl.a PopAid välgörenhetskonserter
Under vårterminen så arrangerar vi bl.a. Popitfestivalen

Om du vill bli professionell musiker, kan vi att ge dig allt du behöver: Vi kan lära dig varje aspekt av att vara en musiker, från olika speltekniker till att läsa noter, från musikteori och liveframträdanden till att producera och skapa din egna musik. Under hela din musikutbildning, kommer vi guida dig. Vad kan vara bättre än att bli lärd från de som faktiskt vet vad som krävs.

Numera vet man att varje frisk person är musikaliskt begåvad av naturen – precis som alla har en naturlig förmåga att lära sig ett språk. Om du gillar att lyssna på musik, och kanske till och med håller takten med foten medan du gör det, har du redan vad som krävs. Vi kan lära dig allt annat!

Vi har de rätta metoder och koncept för varje åldersgrupp. Vår yngsta elever går i grundskolans årskurs 1, men du kan börja lära dig spela ett instrument i alla åldrar – som barn, som tonåring, som vuxen eller som pensionär.

Nej, verkligen inte!

– Att trycka en CD är väl inte så dyrt? Ni säljer ju den för 100 kr! 
Själva tryckkostnaden för CD’n är marginell. Det rör sig om ca 25:-/st inkl konvolut och moms. Den stora kostnaden ligger i själva produktionen. Låtarna ska arrangeras, varje instrument skall spelas in, sången skall spelas in och redigeras, omslag och konvolut ska produceras och slutligen skall all musik mixas och mastras. Varje låt som vi gör kostar Popskolan ungefär 7000 kr. Det är otroligt tidskrävande arbete. Då ska tilläggas att samtliga som arbetat med skivan subventionerat sitt arvode rejält. Normalt så skulle en liknande produktion kosta betydligt mer.

Exempel:
Julskivan ”This Christmas 2012” innehåller 12 låtar.
Vi pressar 500 st CD-skivor.

Kostnader:
CD press & tryck inkl. frakt: 12.500 kr
Avgifter NCB/EAN: 2.500 kr
Produktionskostnad: 12 spår á 7.000 kr= 84.000 kr
Summa= 98.000 kr ( 196 kr/st)

Intäkter:
Av dessa 500 exemplar ger vi bort 100 st till medverkande elever. Vi ger bort ytterligare 50 st i andra sammanhang. Då återstår 350 exemplar till försäljning.

350st x 80 kr (har dragit av 20 kr på försäljningspriset som är moms) = 28.000 kr

Summa: 
28.000 kr (intäkter) – 98.000 (kostnader) =  -70.000 kr

Slutsats:
Vi redovisar m.a.o. en förlust på 70.000 kr under förutsättning att vi säljer samtliga 350 skivor. Om inte blir den högre. I ovanstående exempel har jag inte heller räknat med några kostnader för marknadsföring eller evenemangskostnader i samband med release.

Vi gör absolut inte CD skivorna för att tjäna pengar!
Vi ser det som en del av vår utbildning. Vi vill ge eleverna något att känna sig stolt över.
Därav sätter vi ett försäljningspris på CD’n. I princip så skulle vi lika gärna kunna bära hela kostnaden med tanke på hur blygsam intäkterna är i förhållande till kostnaderna. Men då förlorar CD’n sitt värde. Värdet för eleven att de faktiskt är med på en riktig CD!
Den är producerad av riktiga musikproducenter och det är riktiga musiker som spelar. Samma personer som producerat och spelat på skivor med Tomas Ledin, Eric Saade, Ola, Amy Diamond, Eva Dahlgren, Eric Gadd, Lisa Nilsson, Britney Spears, Bryan Adams, Magnus Uggla och många, många fler.

Jag hoppas att ni förstår hur vi tänker. Om ni sympatiserar med vårt sätt att arbeta så skulle vi uppskatta om ni kan visa det genom att antingen köpa skivan och/eller skriva en kommentar på vår facebooksida. Tycker ni att vi prioriterar fel så vill vi gärna höra det också. Vi uppskattar att få feedback på vår verksamhet! Tack till dig frågeställare som fick mig att ta mig tid till att förklara.

/Richard Hedlund
Rektor

 

Popskolan drivs som ett privat aktiebolag, Svenska Popskolan AB, org.nr 556239-6035.
Bakom företaget står äkta makarna Linda och Richard Hedlund.

Popskolan finns på Luffarbacken 3 i Åkersberga (det stora gula tegelhuset längs väg 276 granne med Statoil).

I vårt hus finns replokaler, studios, green-screen rum, flera scener och en mysig lounge.
Här finns också TV-spelsrum, fotbollsspel, hockeyspel, leksaker, böcker och tidningar.

Fr.o.m. höstterminen 2013 kan vi också erbjuda undervisning i vårt Popskolan-rum på Akers Friskola i Skånsta.

 

Genom vår musikaffär Popshop kommer vi fr.om vt 2020 erbjuda möjlighet att hyra instrument.
Prata gärna med oss om era behov och önskemål.

Uppsägning av plats.

I slutet av varje termin kommer du att få en återanmälan skickat till dig från Österåkers kommun, via det kontaktsätt som du meddelat vid ansökningstillfället, som du ska svara ja eller nej på.

Ja = Jag vill fortsätta samma kurs i samma musikskola nästa termin.

Nej = Jag vill inte fortsätta denna kurs mer.

Både ja och nej.

I vårt utbud av kurser finns en som vi kallar för “Alla kan spela”. Den vänder sig till er som känner er osäkra på val av instrument och vill pröva er fram i liten grupp. Vi tillhandahåller instrument (gitarr, bas, keyboard & trummor) under lektionstid och eleven får möjlighet att lära sig spela fler instrument. Läs mer om “Alla kan spela” kursen genom att klicka här.

Då våra lärare oftast behärskar samtliga instrument så kan man även komma överens med denne om att variera sin undervisning på fler instrument.

Österåkers kommun subventionerar endast en individuell kurs inom kategori A.
Självklart kan man om man önskar ändå lägga till ytterligare en kurs men då till fullt pris.

Enligt Österåker kommuns avtal som trädde i kraft 1 augusti 2018 så har man 14 lektionstillfällen per termin inkl. ett konserttillfälle per termin.

Den inskrivna musikundervisningen är en fritidsaktivitet och ska, för att inte åsidosätta alla elevers rätt till undervisningstid i respektive skolform, förläggas på icke timplanebunden tid.

Lektionstiderna bokas efter överenskommelse med elev/vårdnadshavare. När man blivit antagen till Popskolan så får man fylla i ett formulär där man anger vilka dagar och mellan vilka tider som man kan ha lektion. Därefter så kontaktas ni med förslag på lektionstid.

Vi uppskattar verkligen att ni meddelar om ni inte kan närvara under era lektioner.

Skicka e-post direkt till din lärare.

Alla lärares e-postadresser finns angivna under vår personalsida här på hemsidan